Als je een storting doet vanaf jouw privébankrekening naar jouw onderneming gebeuren er 2 dingen, te weten:
1. het banksaldo van je zakelijke bankrekening neemt toe (activa-zijde van de balans)
2. toename van het eigen vermogen in de onderneming (passiva-zijde van de balans)
Maar let op: deze privéstorting maakt geen onderdeel uit van de (fiscale) ondernemingswinst, omdat het geen zakelijke inkomsten zijn. De (fiscale) ondernemingswinst wordt berekend op basis van de resultatenrekening, hier staan geen privéstortingen (en privé-opnames) op. Je betaalt geen extra inkomstenbelasting over je privéstorting en ook niet minder belasting als je privé-opnames doet.
Hieronder enkele voorbeelden van privéstortingen:
geld dat je stort vanaf een privérekening (voor het opstarten van jouw onderneming)
goederen die je vanuit het privévermogen in de onderneming inbrengt (auto, gereedschappen, computer enz.)
Privé-onttrekkingen zijn uitgaven die je uit het ondernemingsvermogen hebt betaald voor jezelf, of goederen die je uit de onderneming haalt voor privégebruik. Privé-onttrekkingen verlagen dus het vermogen van de onderneming. Maar omdat het geen zakelijke kosten zijn, zijn privé-onttrekkingen niet aftrekbaar van de uiteindelijke ondernemingswinst.
Naast de privé-onttrekking in contanten of in goederen, zijn ook het privégebruik van een auto van je onderneming en het privégebruik van de zakelijke woning voorbeelden van privé-onttrekkingen.
In de meeste gevallen ga je bij een storting of onttrekking uit van de waarde in het economisch verkeer. Dat is de waarde die in normale koop- en verkoopsituaties zou gelden. Bij bedrijfsmiddelen zoals computers, gereedschappen en auto’s is deze waarde vaak redelijk makkelijk te bepalen. Bij onroerende zaken vormt de WOZ-waarde een goede indicatie. Sommige privé-onttrekkingen die je doet uit de voorraad van het bedrijf, mag je waarderen tegen de inkoopprijs.
In de aangifte inkomstenbelasting wordt er, via de balans, een controle uitgevoerd op de fiscale winstberekening. Bij deze controleberekening wordt er gekeken naar de verandering in het eigen vermogen op de balans en worden de privé-opnames en privéstortingen (als correctie) wel meegenomen in de berekening van de (fiscale) ondernemingswinst. De uitkomst moet dan gelijk zijn aan de winstberekening die je hebt gemaakt via de resultatenrekening. Is er een verschil dan is er in de boekhouding iets niet goed gegaan. Uiteindelijk moet alles namelijk in balans zijn. Deze controle berekening ziet er als volgt uit:
Ondernemersvermogen einde boekjaar -/- Ondernemersvermogen begin boekjaar = saldo ondernemingsvermogen
+ privé-onttrekkingen
-/- privéstortingen
= gelijk aan fiscale winst (op de resultatenrekening)
Neem bij twijfel contact op met een boekhouder om je administratie en aangifte om correcte wijze uit te voeren.