Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Wat is het urencriterium en waar dient het voor?

Als startende ondernemer heb je vast al iets gehoord over het urencriterium of verlaagd urencriterium. Het is noodzaak om jouw zakelijk ingevulde uren bij te houden. Waarom moet je dit doen? Dat lees je in dit artikel.

Meer over het urencriterium voor ondernemers

Het is jou als zelfstandig ondernemer vast duidelijk dat jij meer dan de vereiste 1225 uur per jaar aan jouw onderneming besteedt, maar is het ook bekend dat je deze uren daadwerkelijk bij de Belastingdienst moet kunnen aantonen? Het is niet voor alle zelfstandig ondernemers zo vanzelfsprekend om aan deze uren te komen, bijvoorbeeld omdat ze vanuit huis werken aan losse opdrachten. Om het jou makkelijker te maken geven wij jou hier meer informatie zodat je weet waarom het urencriterium zo belangrijk is.

Voorwaarden urencriterium

Een voorwaarde om gebruik te mogen maken van de diverse onderdelen van de ondernemersaftrek (startersaftrek, zelfstandigenaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, stakingsaftrek en meewerkaftrek) is dat je moet voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je als zelfstandig ondernemer in een kalenderjaar minstens 1225 uur besteedt aan het feitelijk drijven van jouw onderneming. Zorg daarom dat je een systeem hebt waarin je heel makkelijk en efficiënt per dag jouw uren kan bijhouden. Vermeld ook goed waar je de uren aan hebt besteed, zodat je dit bij de Belastingdienst kunt verantwoorden. Als vrouwelijke ondernemer is het belangrijk te weten dat wanneer je zwanger bent, de niet gewerkte uren tijdens de zestien weken zwangerschapsverlof wel mee tellen als gewerkte uren. Een andere voorwaarde is dat je meer dan 50% van de tijd die je werkt, besteedt aan jouw bedrijf.

Niet meetellende uren

Er zijn uitzonderingen in de uren die je mag meetellen. Dit komt voor wanneer je als zelfstandig ondernemer deel uitmaakt van een samenwerkingsverband, dus van een vof of maatschap, met huisgenoten, bloedverwanten of aanverwanten in de rechte lijn of hun huisgenoten. Er is sprake van het niet meetellen van uren indien de werkzaamheden vooral ondersteunend van aard zijn en het niet logisch is dat er een samenwerkingsverband wordt aangegaan. En als de samenwerking verband houdt met een onderneming waaruit de verbonden personen als ondernemer winst genieten, maar jij zelf niet.

Verlaagd urencriterium

Ben je arbeidsongeschikt en start je een onderneming? Dan krijg je als starter te maken met een verlaagd urencriterium van 800 uren. Ook hierbij geldt dat wanneer je als vrouwelijke ondernemer zwanger bent, je de niet gewerkte uren tijdens de zestien weken zwangerschapsverlof als gewerkte uren mag meetellen.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn voor de starter en een zelfstandig ondernemer de twee belangrijkste onderdelen van de ondernemersaftrek. Je ontvangt zelfstandigenaftrek als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium. De aftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. De zelfstandigenaftrek is één bedrag, onafhankelijk van de hoogte van jouw winst. Voor 2020 is dit bedrag € 7.030,-. Deze beperking geldt overigens niet indien je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Dit is geen aparte aftrek, maar een tijdelijke verhoging van de zelfstandigenaftrek. Indien je in één van de vijf voorgaande jaren geen zelfstandig ondernemer bent geweest en in die periode niet meer dan twee keer zelfstandigenaftrek hebt toegepast, mag je deze verhoging toepassen. Je mag dit maximaal drie keer doen. De startersaftrek bedraagt € 2.123 (ook in 2020).

Het bijhouden van uren is dus belangrijk om je te kunnen verantwoorden naar de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Zo kom je bijvoorbeeld ook te weten of de prijzen die jij naar klanten toe hanteert wel realistisch zijn of misschien moeten worden aangepast. Ook kun je fiscaal voordeel hebben van het kunnen aantonen van jouw behaalde urencriterium. Zeker de moeite waard dus!
 
In het volgende artikel lees je welke fiscale voordelen je ontvangt wanneer je aan het urencriterium voldoet.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2019 downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo verkoop je kennis!


12 tips voor een waardevolle blog


Lees meer

Nieuws

De belangrijkste highlights prinsjesdag 2020

Het kabinet heeft ons uit monde van koning Willem Alexander op de hoogte gebracht van de belangrijkste wijzigingen voor jou als (startende) ondernemer. Hieronder lees je een overzicht m.b.t. de belangrijkste wijzigingen.

Coronasteun voor zzp'ers blijft, maar wel met vermogenstoets

Er komt een nieuw steunpakket van het kabinet voor bedrijven en zelfstandigen die door de coronacrisis in zwaar weer zitten. Volgens Haagse bronnen wordt de steunregeling voor zzp'ers ('Tozo') verlengd, maar gaat daar behalve een partnertoets ook een vermogenstoets gelden: dat betekent dat zzp'ers niet in aanmerking komen voor steun als ze meer dan een bepaald bedrag aan eigen geld hebben.

Lees meer