Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Stap 2: Test jezelf

Voor je de stap zet om als zelfstandig ondernemer te starten, moet je jezelf een aantal dingen afvragen. Hoe zeker ben jij als starter bijvoorbeeld van jouw kwaliteiten? Ga na wat jouw overwegingen zijn om een eigen bedrijf te starten. Ben je eigenlijk wel geschikt om als ondernemer te starten? Kortom: ben jij uit het juiste ondernemershout gesneden?

Ga goed voorbereid van start: test jezelf!

Het is heel verstandig om jezelf eerst te testen. Wees eerlijk naar én over jezelf. Durf jezelf vragen te stellen zoals: wat zijn mijn sterke en mijn zwakke punten? Dit zijn belangrijke zaken voor een startende ondernemer om in kaart te brengen.

TIP: Vraag feedback aan mensen in jouw omgeving, zoals familie en vrienden, maar ook aan een voormalig werkgever en potentiële opdrachtgever. Deze antwoorden brengen jouw kwaliteiten in beeld en geven inzicht in jouw verbeterpunten. Starten met jouw bedrijf begint bij jezelf. 

Ondernemerstest

Om de ondernemer in jou op een makkelijke manier te testen zijn er speciale ondernemerstesten ontwikkeld. Deze competentiescan  geeft jou bijvoorbeeld een eerste beeld van jouw kwaliteiten en verbeterpunten. De scan telt veertig vragen en laat zien welk type ondernemer jij bent. Wat voor soort ondernemer schuilt er in jou, waar ben je sterk in en waarin ben je iets minder goed? Klik hier en maak de scan gratis. Na het invullen van de test ontvang je per e-mail een persoonlijk rapport.

Naast deze test kun je ook een ondernemerstest maken van de Entrepreneur-scan. Klik hier om deze ondernemerstest te maken en te ontdekken of je klaar bent voor het ondernemerschap. Jouw uitslag verschijnt direct op je scherm en je ontvangt ook een e-mail met een link naar je uitslag. Wil je een uitgebreide ondernemersscan maken en hierbij advies ontvangen? Klik dan hier.

Beoordeling

Als je duidelijk in beeld hebt gebracht wat jouw sterke punten en jouw verbeterpunten als startende ondernemer zijn, dan kun je bepalen welke invloed dit heeft op het het succes van jouw onderneming. Beoordeel hoe belangrijk het is dat je bijvoorbeeld financieel gezien niet zo goed onderlegd bent, of dat je geen commercieel talent bent. Voor een schilder is het bijvoorbeeld niet van levensbelang om over uitgebreide financiële kennis te beschikken. Natuurlijk krijg je altijd wel te maken met uurtarieven en opdrachtprijzen. Enige basiskennis moet dan ook aanwezig zijn, maar het inzetten van bijvoorbeeld een boekhouder kan zorgen voor meer duidelijkheid en gemak.

Je kunt het bijvoorbeeld ook moeilijk vinden om jezelf te verkopen. Dit is doorgaans wel heel belangrijk voor een startende ondernemer. Als zelfstandig ondernemer moet je een professioneel gesprek kunnen voeren met een potentiële klant, naar netwerkbijeenkomsten gaan en andere mensen overtuigen van jouw onderneming. Probeer daarom zo snel mogelijk verkoopervaring op te doen en schakel bijvoorbeeld een coach in om jouw commerciële vaardigheden te vergroten.

Volg trainingen

Vind je het als starter moeilijk om het zelf op te pakken? De mogelijkheden op het gebied van opleidingen, workshops en trainingen is enorm. Denk bij de genoemde voorbeelden aan een cursus financieel inzicht of een verkooptraining. Maar ook communicatietrainingen of workshops timemanagement kunnen van grote waarde zijn. Past een workshop niet bij jou? Het is ook een mogelijkheid om een coach in te zetten die jou persoonlijk begeleidt.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Opnieuw minder aanvragen voor loonsteun bij NOW-loket

Nederlandse bedrijven die getroffen zijn door corona hebben opnieuw minder behoefte aan loonsteun. Uitkeringsinstantie UWV heeft na twee weken 8600 aanvragen binnengekregen voor de zesde periode van NOW-steun. Vorig kwartaal dienden nog 19.000 bedrijven een verzoek in.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Aanvraag tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in Oostzaan
Aanvraag Bijzonder uitstel van belasting
Extra hulp voor ondernemers in Oostzaan
Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er in Oostzaan?
Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in de gemeente Oostzaan
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer