Elke platformmedewerker moet wel eerst informatie aanleveren voor het bestaan van een arbeidsrelatie.
De regelgeving moet oneigenlijke zzp-constructies tegengaan. De wet moet het ook onmogelijk maken dat platformen via de inzet van tussenpersonen alsnog onder goede arbeidsvoorwaarden uitkomen. De lidstaten van de EU moeten straks toezien dat alles volgens de regels verloopt.
Naar schatting van de Europese Commissie zijn er in Europa ongeveer 5,5 miljoen mensen werkzaam in een schijnconstructie. Zij kunnen geen aanspraak maken op reguliere arbeidsrechten. In de afgelopen jaren zijn er binnen de EU meer dan honderd rechtbankuitspraken gedaan over schijnwerkgeverschap. In de meeste gevallen werd het gedaagde platform alsnog aangewezen als werkgever en de platformmedewerker als werknemer.
Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, noemt de nieuwe wetgeving bijzonder, maar moet nog wel blijken hoe deze wetgeving in de praktijk werkt. “Het is niet zo dat je als platformwerker straks automatisch werknemer bent. Je hebt wel een procedureel voordeel. De bewijslast over de arbeidsrelatie komt bij de werkgever te liggen, maar je moet het als werknemer wel alsnog zelf aanvechten. In Nederland bestaat bovendien al zoiets als een rechtsvermoeden. Daarbij wordt vermoed dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, als een werkende langer dan drie maanden ergens arbeid verricht.”
Bron: Trouw en de Volkskrant