Heb je personeel in dienst en betaal je het minimumloon? Vanaf 1 juli gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,1 procent. Op de website van Rijksoverheid vind je de brutobedragen per maand, week of dag. De verhoging geldt ook voor mensen die een AOW- of WW-uitkering ontvangen. Een voorbeeld: het minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar stijgt van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur.
Gebruik je een elektrische bestelwagen voor je bedrijf? En weegt deze meer dan 3.500 en maximaal 4.250 kilo? Dan heb je straks een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Op dit moment mag je een elektrische bestelauto van dat gewicht rijden met rijbewijs B. Dat is vanaf 1 juli 2024 verboden. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al.
Om de werkdruk en het personeelstekort te verminderen veranderen op 1 juli 2024 de kwaliteitseisen voor de kinderopvang. In de kinderdagopvang mag je medewerkers in opleiding als ‘vast gezicht’ (vaste medewerker) inzetten.
Voor de buitenschoolse opvang zijn er drie wijzigingen:
Fabrikanten van dranken moeten er vanaf 3 juli voor zorgen dat doppen vastzittenaan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze regel zorgt voor minder zwerfafval: de verpakking lever je in voor recycling. Omdat de dop eraan vast zit, komt deze niet op straat of in de natuur terecht.
Op 1 april 2024 ging de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki)in. Deze wet zorgt ervoor dat incassodienstverleners, bedrijven die ervoor zorgen dat mensen hun schulden betalen, zich houden aan strengere regels. Vanaf 1 oktober 2024 komt daar een regel bij: ze mogen minder grote geldbedragen in rekening brengen. Bij een rekening lager dan 266,67 euro mag een incassodienstverlener 40 euro rekenen aan incassokosten. Als dit iedere maand gebeurt, lopen de incassokosten in 6 maanden op tot 240 euro (6X40 euro). Zo kan een kleine schuld al snel groot worden. Straks mag een incassobureau bij maandelijkse rekeningen die lager zijn dan 266,67 euro:
Dat betekent in zes maanden tijd maximaal 140 euro incassokosten.
Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissiezonesinvoeren. In deze gebieden mogen alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die rijden zonder diesel of benzine. Gebruik je voor je bedrijf een bestelauto of vrachtwagen op benzine of diesel? En lever je goederen aan klanten in een binnenstad? Vanaf 1 januari 2025* mogen bestelauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5 de zero-emissie zones niet meer binnen. Voor bestelwagens met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028*. Voor sommige bestelauto’s is er tot 2030 nog een overgangsregeling. De emissieklasse zegt iets over hoe schoon je voertuig is. Hoe hoger de emissieklasse, hoe lager de uitstoot van schadelijke stoffen. Je vindt de emissieklasse van je voertuig via de zero-emissie kentekencheck.
*Deze datum is nog niet definitief
Verkoop je bijzondere bromfietsen? Vanaf 1 januari 2025 moet een bijzondere bromfiets, een licht voertuig van maximaal 25 kilo zoals een BSO-bus of een kickbike, een kentekenplaat hebben. Zo kan iedereen zien dat de bromfiets de weg op mag. Voor bijzondere bromfietsen die nu al op de weg rijden, geldt een overgangstermijn. Na invoering van de kentekenplichthebben gebruikers een jaar de tijd om zich aan te melden bij de RDW.