In principe zijn de regels van een motor of scooter hetzelfde als bij een auto op de zaak. Je mag als ondernemer bepaalde kosten (gedeeltelijk) aftrekken als je jouw vervoersmiddel voor minstens 10% zakelijk gebruikt. Dit kun je aantonen door middel van een rittenregistratie. Welke kosten kun je zoal aftrekken?
Overigens valt de aanschaf van een motor op de zaak ook onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, in tegenstelling tot een auto. Ook de noodzakelijke benodigdheden zoals een pak of helm zijn aftrekbaar.
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een auto op de zaak, krijg je te maken met een bepaald percentage bijtelling. Deze bijtelling wordt bij jouw belastbare inkomen opgeteld: hierover betaal je dus belasting. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met jouw zakelijke auto, betaal je geen bijtelling. Bijtelling wordt gebaseerd op onder andere de CO2-uitstoot van je auto. Bijtelling betalen voor een auto kan al snel een paar duizend euro per jaar kosten.
Als je een motor hebt, geldt deze ‘forfaitaire’ bijtelling niet. Je betaalt wel degelijk bijtelling, maar deze wordt op een andere manier berekend. Voor een motor wordt namelijk het aantal privékilometers per jaar berekend met de kilometerprijs.
REKENVOORBEELD
Je rijdt 4.000 kilometer per jaar privé met jouw motor, wat je gemiddeld 23 cent per kilometer kost. Dan betaal je een bijtelling van 4.000 x € 0,23 = € 920,- per jaar. Houd er ook rekening mee dat je hierover belasting moet betalen (afhankelijk van jouw inkomen is dat in 2025 35,82%, 37,48% of 49,50%).